Att simma är en träningsform som blivit mer populär på senare tid. Skälet till det är att simning dels tränar hela kroppen, dels är relativt skonsam. Du lär dig mer om simning och dess många olika fördelar i den här artikeln.

Har du ett fysiskt krävande arbete? Plågas du emellanåt av smärtor i axlar, nacke och på andra ställen i kroppen? Känner du dig stel? Då är du såklart inte ensam. Är det dags för dig att skaffa pool, simning är trots allt en av de bästa träningsformerna. Simning har en unik position bland olika träningsformer i det att det är fysiskt krävande samtidigt som det är snällt mot kroppen. Trögheten i vattnet utgör ett hinder för de olika typer av förslitningsskador som är vanliga inom exempelvis löpning. Det gör simning till en väldigt bra träningsform om det är så att du behöver rehabilitera dig själv från någon form av skada.

Du tränar hela kroppen när du simmar

Om du frågar Josefin Lillhage är simning en perfekt träningsform. Varför? För att du tränar hela kroppen proportionerligt. Det säger hon i en artikel i Expressen. Hon tillägger att simning dessutom både är styrke- och konditionsträning. Simning är dessutom en omväxlande sport. Du kan precis som i löpning träna på många olika sätt. Mycket av det ligger i hur snabbt du simmar. Du kan till exempel intervallträna genom att simma snabbt och långsamt i intervaller. Om du simmar snabbt hela tiden är det konditionsträning på samma sätt som en löprunda. Den stora fördelen som nämndes tidigare är att det samtidigt alltid också fungerar som styrketräning.

Simning för viktnedgång?

Om du vill gå ned i vikt finns det däremot bättre träningsformer än simning. Studier har visat att simmare snarare går upp i vikt. Varför det är så är vetenskapen inte helt säker på. Två bra teorier är dock att kroppen kanske inte släpper ifrån sig fett i samma utsträckning vid simning som i andra träningsformer, fettet behövs helt enkelt för att skydda mot kylan. Den andra teorin är att simning bildar muskler, och muskler väger som bekant mer än vad fett gör. Med det sagt, simning förbränner fett, det är bara det att om viktnedgång är en prioritet så bör du träna på något annat sätt. Om du simmar regelbundet kommer du att få en fantastisk form, men du kommer inte nödvändigtvis gå ner i vikt.

Maximera effekten genom att lära dig olika tekniker

Ett bra tips för att förbättra effekterna av din simträning, både i skadeförebyggande syfte och för att hålla kroppen i trim, är att du lär dig olika simtekniker. Crawl är förmodligen den teknik som ligger närmast till hands, och som låter dig simma betydligt snabbare än vanligt bröstsim. Kjell Carlsson som jobbat med att utveckla tekniker för motionssim säger i en artikel i Aftonbladet att det också kan vara en bra idé att använda olika redskap. Använd simfenor, handpaddlar och annat för att förändra din simstil, och därmed också vilka muskelgrupper du använder mest.

Stäng meny