När det börjar närma sig dags för däckbyte, är det viktigt att ha koll på reglerna och datumen så du inte riskerar att få böter. Med rätt kunskap och planering kan du se till att ditt fordon är lagligt och säkert utrustat för väderförhållandena.

Att byta däck på bilen är något alla fordonsägare måste göra med jämna mellanrum. Det handlar inte bara om att följa lagen utan också om din egen och andras säkerhet på vägen. Det finns specifika datum som man behöver ha koll på när det gäller byte till vinter- eller sommardäck, samt olika typer av däck som passar olika fordon och körförhållanden. Här guidar vi dig genom vad du behöver veta för att navigera i däckbytets värld.

Viktiga datum för ditt däckbyte

För att underlätta för bilister har Sverige tydliga regler kring användning av vinterdäck. Mellan 1 december till 31 mars är det krav på att alla bilar som används i trafik ska vara utrustade med vinterdäck vid vinterväglag. Men vad betyder egentligen ”vinterväglag”? Jo, det innebär när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. För den exakta definitionen och mer detaljerad information om vinterdäck datum, kan man enkelt hitta online resurser som ger klara besked.

Olika typer av däck – Vilket ska jag välja?

Det finns huvudsakligen tre typer av däck: sommardäck, vinterdäck (med eller utan dubbar) och året-runt-däck (allvädersdäck). Sommardäcken är optimerade för varmare temperaturer och torra eller våta vägar fria från is och snö. Vinterdäcken å andra sidan erbjuder bättre grepp vid låga temperaturer samt på isiga eller snötäcka ytor; de med dubbar ger ytterligare fäste på rena isbanor men bidrar samtidigt till ökat vägslitage.

Året-runt-dären kan verka som ett bekväm alternativ då de är designade för att fungera under många olika förhållanden. Dock presterar de sällan lika bra som specialiserade sommar- eller vinterdäre under extrema förhållanden.

För mer information om hur man väljer rätt typ av där baserat på ens specifika behov kan man besöka relevanta webbsidor som behandlar ämnet djupgående.

Att komma ihåg när du byter där:

  • Kontrollera alltid trycket i nya där.
  • Spara alla därpar ordentligt märkta så du vet vilket därpar som sitter var nästa gång du byter.
  • Gör detta i god tid innan deadlines – undvik den sista minuten stressen!

Om man är bilist måste man kunna reglerna kring dubbdäck eftersom dessa kan skilja sig åt mellan olika stadsdelar eller regioner inom landet. Genom att hålla sig informerad minskar risken både för olycksfall och böter.

Stäng meny