Du kan läsa till digital strateg på yrkeshögskola. Ett yrke som placerar dig i frontlinjen för kommunikationen hos det företag eller den myndighet du jobbar hos. I den här artikeln kan du läsa om vad en digital strateg gör, och varför det är ett lovande framtidsyrke.

Digital strateg är ett av de där yrkena som börjat omnämnas mer och mer de senaste fem åren. I takt med att kraven på att ha en digital närvaro ökat har det också uppstått en marknad för människor som förstår hur du på bästa sätt formulerar en strategi för exempelvis sociala medier. Du kan studera till digital strateg på yrkeshögskola, men vad innebär det egentligen att jobba som det? Som du kommer att se är det ett lovande yrkesval om det är så att du funderar på att skola om dig mitt i karriären.

Vad gör en digital strateg?

Det är inte helt enkelt att sammanfatta vad en digital strateg gör, det kan nämligen variera ganska kraftigt beroende på vart du jobbar. Chansen är dock stor att du på ett eller annat sätt kommer att befinna dig i händelsernas centrum. Exempel på relativt kända digitala strateger är bland annat Fredrik Krohnman som jobbar på Sveriges radio, och
redaktör och digital strateg hos Sveriges Radio eller Frida Boisen som jobbat som digital strateg både på Expressen och Dagens Industri. Yrket som idag kallas för digital strateg kallades tidigare för webbstrateg. Det är en bred yrkestitel och den som jobbar som digital strateg har vanligtvis någon form av spetskompetens som faller in under den breda definitionen som yrkesnamnet ger. Som digital strateg kan du till exempel jobba med inriktning mot sociala medier, e-hande och mycket annat.

Skola om dig mitt i karriären

Nackademin i Stockholm är en yrkeshögskola där du kan studera till digital strateg. De ger YH-utbildningar som ger mycket goda arbetsmöjligheter efter avslutad utbildning. Deras utbildningar till digital strateg fokuserar på kommunikation och varvas med praktik hos ett företag som du väljer. På så sätt är utbildningen både ett utmärkt sätt att bredda din kompetens, men det kan också vara i samband med att du studerar som du också hittar din nästa arbetsplats. Under studierna får du till exempel insikter i olika marknadsföringsstrategier, hur olika kommunikationskanaler på nätet fungerar och hur du bemöter kritik online på ett klokt sätt.

Som digital strateg kan du jobba nästan vart som helst

Det spelar egentligen ingen roll vilken bransch ett företag är verksamt i, det krävs någon form av närvaro på internet. Oavsett om det handlar om ett enkelt Instagram-konto, en egen hemsida eller någonting annat, finns du inte på nätet så syns du inte. I och med det har många företag också behov av personer som förstår hur de här olika medierna fungerar och som har förmågan att kommunicera via dem på ett effektivt sätt. Det är inte bara företag som har digitala strateger, utan också myndigheter. Sveriges Riksdag skrev till exempel nyligen kontrakt med en ny leverantör som ska hjälpa det beslutande organet med att utveckla digitala strategier inför framtiden.

Stäng meny